mandag 5. september 2011

"Tilbake til naturen!"

Jean-Jacques Rousseau var en sveitsisk- fransk filosof, en forfatter og samfunnskritiker. “Tilbake til naturen!” er det mest kjente sitatet tillagt Rousseau, selv om de fleste mener uttrykket stammer fra andre personer før hans tid. Rousseau mente at den beste måten for mennesker å leve på var den naturtilstanden vi en gang forlot. Han påstod at all moderne kultur og vitenskap førte til at mennesker levde et kunstig liv. Alle mennesker var preget av egoisme og materialisme.


http://www.notablebiographies.com
/images/uewb_09_img0614.jpg
Romantikken blir ofte sett på som en reaksjon mot opplysningstiden. I romantikken endret synet seg, og man fokuserte på enkeltindividet istedenfor samfunnet. Blikket ble vendt mot natur istedenfor sivilisasjon og modernitet. Fortid var viktigere enn fremtid og alt gikk imot den materielle verden mennesker levde i. Dette var nye ideer i den tid, men likevel anti-moderne, der man tenker at modernitet selvsagt er moderne. Mennesker kom jo originalt fra en naturlig levemåte, men gjennom opplysningstiden endret dette seg. Derfor kan man si at romantikken inneholder både moderne og anti-moderne ideer.

Henrik Wergelands’ tekst “Dovenskap i Regnvær” er en tekst som handler forskjellige arbeiderklasser som møtes. Jeg-personen i teksten møter en steinbryter og sønnene hans, han blir sjokkert over hvor skitne og fillete de ser ut, og at de ikke ser ut til å ville vaske eller skaffe nye klær. Jeg tror at gjennom å kritisere steinbryteren, kritiserte Wergeland samfunnet og arbeidskårene. Wergeland ville utvikle samfunnet, og hører hjemme i det moderne prosjektet fordi han var kritisk til samfunnet han levde i.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar